Film Tistega lepega dne

Po istoimenski noveli Cirila Kosmača o uporu Primorcev proti fašizmu, je film leta 1962 posnel režiser France Štiglic z ekipo in takrat najbolj znanimi slovenskimi igralci. V glavnih vlogah sta nastopila Duša Počkaj in Bert Sotlar. Razen studijskega dela je bil film v celoti posnet v Podnanosu. Poletja 1962 je bil Podnanos filmska vas. Krajani so kljub veliko dela na poljih in košnji, filmarje sprejeli zelo prisrčno in jih vzeli za svoje. Ker za številno ekipo ni bilo prenočitvenih kapacitet, si je razen glavnih igralcev poiskala prenočišča kar pri domačinih. Bilo je malo hiš, ki ne bi gostile koga iz ekipe ali da ne bi kdo nastopil kot statist. Ne nazadnje je sodelovanje s filmarji domačinom prineslo tudi nekaj dodatnega zaslužka za oddajanje sob ali statiranje.

V celotno dogajanje se je naklonjeno vključil tudi takratni župnik v Podnanosu msgr. Kovač in velikodušno omogočil snemanja v cerkvi in župnišču. Premiera filma je bila 23.10.1962 leta na dvorišču pri Mesarjevih. Zbralo se je staro in mlado tako, da je bilo dokaj veliko dvorišče nabito polno. Obiskovalci so bili navdušeni in se kar niso mogli ločiti od igralcev še dolgo po predstavi. Še danes pri starejših ostajajo živi spomini na snemanje in nekatere lokacije snemanja domačiji imenujejo kar po imenih iz filma. S snemanjem filma tistega lepega dne je bila takrat povezana tudi Lidija Sotlar, prima balerina in prva slovenska profesionalna plesalka. Bila je žena glavnega igralca Berta Sotlarja, po rodu pa iz sosednje vasi Lozice. Tam sta z drugimi igralci pogosto preživljala večere med snemanji. Nazadnje se je tudi Bert zaljubil v Vipavsko dolino in prihajal še mnoga leta v počitniško hišico na Lozicah.

Leta 2002 je Primorsko dramsko gledališče iz Nove Gorice ob 40 letnici v Podnanosu uprizorilo istoimensko komedijo.

Za Podnanos je film Tistega lepega dne del identitete.

V juniju leta 2012 je domača gledališka skupina pod režijo Mare Bratož ob 50. obletnici snemanja, uprizorila posamezne prizore iz filma. Odziv je bil izjemen, predstave si je ogledalo nekaj tisoč obiskovalcev. Prišli so skoraj vsi še živeči igralci. Za domačine kultni film, očitno še vedno povezuje krajane Podnanosa.

Kontakt

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.
Preberi več